Zorg op school
Wat is het?
Naast individueel contact tussen hulpverleners, onderwijs, politie en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) zijn er diverse zorgoverleggen. Naast het CJG vormt het onderwijs een belangrijke schakel. Signalen worden immers vaak als eerste op school gesignaleerd. Diverse overleggen zijn daarvoor in het leven geroepen.
Hoe werkt het?
Momenteel zijn er Jeugd Hulp Teams actief op alle basisscholen op Urk. Kernwoorden zijn: snelle signalering, korte lijnen en snelle acties in geval de problemen van een kind het schoolniveau te boven gaan. Alle partijen (gemeente, scholen, hulpverlenende instanties) ervaren een grote behoefte aan zorgadviesteams rondom de basisscholen en willen daar ook in investeren.
Deelnemers aan het overleg zijn: de intern begeleider van school, de CJG coördinator, een schoolmaatschappelijk werker en een jeugdarts/verpleegkundige. Daarnaast is er ruimte voor deelnemers op afroep, afhankelijk van de spelende problemen kunnen dit bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg, politie, kerken, huisarts, leerplichtambtenaar, enzovoorts zijn. Deze deelnemers kunnen zelf ook het initiatief nemen om een kind ter bespreking in het Jeugd Hulp Team in te brengen.
Zowel Berechja College als het Pieter Zandt Scholengemeenschap (Urk) beschikt over een ZAT. Anders dan bij het basisonderwijs is er bij het merendeel van de besproken jongeren in het ZAT sprake van (ernstige) gedragsproblemen in de klas (en/of daarbuiten). Bijvoorbeeld: spijbelen, agressie, geweld, (vermoeden van) drugsgebruik, excessief alcoholgebruik, onaangepast gedrag. In mindere mate (of daarnaast) is er sprake (of vermoeden van) sociaal emotionele, psychische of psychiatrische problematiek. Diverse deelnemers nemen zitting in het ZAT (afhankelijk van de problematiek.) De leerplichtambtenaar is op afroep aanwezig bij de ZAT-overleggen buiten Urk, waarbij ook Urker jongeren worden besproken.
In het basisonderwijs wordt vanuit de gemeente een schoolmaatschappelijk werker bekostigd. Niet alleen de ouders kunnen hier een beroep op doen, ook de leerkracht kan ondersteund worden bij de begeleiding van kinderen met sociale of emotionele problemen. De schoolmaatschappelijk werker in het voortgezet onderwijs wordt bekostigd vanuit het samenwerkingsverband, waar de gemeente Urk ook een financiële bijdrage aan verstrekt.