Per 01-01-2017 heeft het gemeentebestuur van Urk de Adviesraad voor het Sociaal Domein ingesteld (hierna te noemen ASD). Tot de taak van de Adviesraad Sociaal Domein behoort onder andere het gemeentebestuur gevraagd, maar ook ongevraagd, te adviseren over beleidszaken met betrekking tot het Sociaal Domein (WMO, Jeugdwet, Participatiewet). 

Doel 

De Adviesraad Sociaal Domein kijkt naar de effecten van het zorg- en participatiebeleid in de gemeente Urk. De Adviesraad denkt mee en adviseert het college van B&W op vele terreinen. De adviesraad geeft onafhankelijk en deskundig advies.

Naast het uitbrengen van schriftelijke adviezen, maakt de Adviesraad Sociaal Domein gebruik van de mogelijkheid om persoonlijk met wethouder en ambtenaren van gedachten te wisselen over actuele ontwikkelingen. De Adviesraad heeft de mogelijkheid om reeds tijdens het proces van beleidsontwikkeling advies te geven.

Visie

Als Adviesraad willen wij de stem van de burger horen en laten klinken binnen het werkgebied van het Sociaal Domein.

Missie

De Adviesraad Sociaal Domein vervult een brugfunctie tussen de burgers en de gemeente Urk. De Adviesraad Sociaal Domein denkt mee met en adviseert gevraagd en ongevraagd over onderwerpen die spelen binnen het Sociaal Domein.

Kernwaarden

  • Transparant
  • Verantwoordelijk 
  • Mensgericht
  • Verbindend

Werkwijze

De inbreng van cliënten, direct betrokkenen bij de uitvoering van het sociaal beleid en inwoners van Urk, is voor de adviesraad en de gemeente belangrijk. Het betreft in de eerste plaats degenen die gebruik maken van de voorzieningen die voortkomen uit de WMO, de Jeugdwet en de Participatiewet, de cliënten. Met de Adviesraad Sociaal Domein is de inspraak van cliënten en direct betrokken gewaarborgd. De Adviesraad is onafhankelijk en stelt zijn adviezen op vanuit het perspectief van de inwoners op Urk. 

Om hun werk goed uit te kunnen voeren is een goed contact met de achterban voor de Adviesraad belangrijk. De achterban zijn de cliëntenraden van zorg- en welzijnsinstellingen belangenorganisaties, ouderenbonden, diaconie, vrijwilligersorganisaties maar ook de zorgverleners en zorgaanbieders zelf. 

Door het consulteren van de achterban kan de adviesraad waardevolle informatie over met name knelpunten en wensen inzichtelijk maken. Het gevraagde of ongevraagde advies aan het gemeentebestuur kan daardoor goed onderbouw en passend bij de Urker samenleving opgesteld worden.

Vergaderingen

De Adviesraad vergadert 10x per jaar, iedere tweede dinsdagavond van de maand. In de maanden juli en augustus is het zomerreces en wordt er niet vergaderd.