De inhoud is geladen.

Vragen en antwoorden over bodycams van toezichthouders

Sinds 2024 gebruiken onze boa’s een bodycam. Hier leest u de meest gestelde vragen over het gebruik ervan. 

Waarom is er gekozen voor het gebruiken van bodycams?

Toezichthouders en Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) nemen steeds vaker taken over die traditioneel door de politie werden uitgevoerd. Ze krijgen bij de uitvoering van die taken ook te maken met de spanningen die in de samenleving heersen. Spanningen die helaas soms leiden tot (verbale) agressie. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het dragen van bodycams een hoger veiligheidsgevoel veroorzaakt bij toezichthouders/boa’s en kan het dragen van een bodycam de-escalerend werken.

Is het dragen van een bodycam en het opnemen van beelden wettelijk toegestaan?

Ja, de gemeente Urk moet als werkgever zorg dragen aan de veiligheid van haar werknemers. Dit valt onder het ‘gerechtvaardigd belang’ zoals in artikel 6 lid 1 sub f AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) staat omschreven.

Wanneer mag de bodycam worden aangezet?

Als een toezichthouder/boa in een situatie verkeert die (mogelijk) gaat escaleren, kan er worden gekozen om de bodycam aan te zetten.

Kunnen er stiekem opnames worden gemaakt?

Nee. De bodycam wordt altijd zichtbaar gedragen. Als de bodycam aangezet wordt, is dat te zien door een rood lampje dat gaat branden. Als die situatie het toe laat, zal de toezichthouder/boa mondeling vermelden dat hij de bodycam aanzet.

Als ik niet in beeld wil komen, mag ik dan weigeren?

Nee. De toezichthouder/boa heeft de bevoegdheid om beeldmateriaal op te nemen. Er is hier geen toestemming voor nodig.

Wat gebeurt er met de opgenomen beelden?

Het opgenomen beeldmateriaal wordt automatisch geüpload in een beveiligde cloud-omgeving. Alle acties en handelingen binnen deze omgeving worden gemonitord. Hierdoor kan er altijd achterhaald worden wie, op welk moment en voor welk doel de opnames opgevraagd zijn. Na 28 dagen worden de opnames automatisch verwijderd, tenzij er een uitleesverzoek is ingediend door betrokkene, boa/toezichthouder, politie of officier van justitie. 

Kan de politie de opnames gebruiken?

Ja. De politie of het Openbaar Ministerie kan in geval van opsporing en vervolging van strafbare feiten de beelden opvragen. 

Kan ik de beelden die van mij zijn gemaakt inzien?

Als u gefilmd bent, mag u de opnames die van u zijn gemaakt inzien. Dit heet het recht op inzage. U mag hierbij enkel uw eigen persoonsgegevens inzien en niet van andere personen die hoor- of zichtbaar zijn. U kunt een verzoek voor inzage indienen via fg@urk.nl