Urker gemeenteraad stelt begroting voor 2025 vast
Het college van B&W van Urk heeft voor de periode 2025-2028 een sluitende begroting aangeboden aan de gemeenteraad. Deze begroting is financieel in balans. Het voorgenomen beleid kan zonder extra lasten in 2025 voor de inwoners worden uitgevoerd.
Portefeuillehouder Financiën, wethouder Nathanaël Middelkoop, is tevreden over het voorliggende resultaat ”Urk groeit sterk. Wij staan de komende jaren voor een enorme uitdaging om deze groei in goede banen te leiden en de Urker ambities waar te maken. De ontwikkelingen maken het er niet eenvoudiger op. De financiële positie van onze gemeente is tot en met 2025 solide. Maar over de periode daarna is nog veel onduidelijk. De rijksbijdrage daalt vanaf 2026 voor alle gemeenten fors.”
Dit heeft als gevolg dat de meerjarenraming van de gemeente Urk voor de jaren 2026, 2027 en 2028 een nadelig saldo vertoont. De VNG adviseert gemeenten, vanwege de onduidelijkheid omtrent de rijksbijdrage in de latere jaren, toch een realistische meerjarenraming op te stellen, ook al leidt dit tot tekorten in de laatste drie begrotingsjaren.
Beleid
Basis op orde
Wij investeren in onze organisatie, niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief. In 2025 hebben we extra aandacht voor scholing, opleiding en het structureel op orde brengen en behouden van onze medewerkers. Daarnaast dwingt de moeizame arbeidsmarkt ons tot extra inzet op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie.
Wonen
Het creëren van voldoende en kwalitatief goede woonruimte is een belangrijke opgave voor de komende jaren. Door het ontwikkelen van een visie en strategie voor nieuwe en bestaande locaties kijken we waar mogelijkheden zijn. Ook werken we verder aan de gebiedsvisie van het Oude dorp. De komende jaren ontwikkelen we een strategie en visie voor de volgende stap na de Zeeheldenwijk. Daarbij is aandacht voor goedkopere en kleinere woningen en voor de verschillende doelgroepen. Ook de problematiek rondom de huisvesting van arbeidsmigranten betrekken we hierbij. De leefbaarheid van de wijken staat voorop. Belangrijk vinden we ruimte voor water, groen en recreatie.
Werken
De komende jaren ontwikkelen we een strategie en visie voor de volgende stap na Port of Urk. Daarnaast ontwikkelen we een integrale visie voor het haventerrein als ontmoetingsplaats voor jong en oud. We streven naar meer natuurbeleving op Urk. Urk moet een belangrijk viscentrum blijven, mede door innovatie en duurzaamheid. We zetten in op het versterken van de maritieme en agrarische regio Noordelijk Flevoland. De maritieme servicehaven is hierbij een belangrijke spil.
Ook in 2025 werken wij verder aan de revitalisering van de Lemsterhoek en werken we verder aan Port of Urk. Het cluster Maritiem en de diversificatie van de economie vragen om nader onderzoek. De coördinatie hiervan is in volle gang. Op basis van de Impulsregeling Sterk (Maritiem) Onderwijs werken we samen met vmbo- scholen, mbo-instellingen en het regionaal bedrijfsleven aan sterk techniekonderwijs, zodat er voldoende goed gekwalificeerd technisch personeel beschikbaar komt voor de arbeidsmarkt.
Leven
Bewegen en ontspanning is belangrijk voor een gezonde leefstijl. Verantwoorde sportactiviteiten leveren een positieve bijdrage aan de vorming en gezondheid. We bevorderen daarom goede faciliteiten en accommodaties. Daarbij willen we sport stimuleren en meer ruimte geven om te groeien. We zetten in op onze bovenlokale zorginfrastructuur, waarbij we met onze zorgpartners kijken naar de mogelijkheden. DURF! en het IJslands preventiemodel blijven we via een programmatische aanpak door ontwikkelen. We vinden het belangrijk dat de algemene voorzieningen en preventieve activiteiten goed aan blijven sluiten bij de reguliere zorgverlening in de Jeugdzorg en de WMO.