Stookwijzer: Houtstoken zonder overlast

Naast de voordelen heeft het stoken van hout of pellets in een kachel ook aandachtspunten. Voor uzelf en voor uw buren. Daarom volgen hieronder een aantal tips.

Wat doet rook met je gezondheid? 

Het stoken van hout of pellets heeft invloed op uw gezondheid en die van buurtgenoten. Haardvuur, kachel, barbecue of vuurkorf kan schadelijk zijn voor de gezondheid. De rook van een houtvuur bevat altijd schadelijke stoffen zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht. Luchtvervuiling door houtstook zorgt voor bijna 10% van de gezondheidsschade. 

Gebruik houtkachel

Er zijn veel factoren van invloed op de mate van stookoverlast. Denk aan het onderhoud van de kachel en schoorsteen, het stookgedrag, het vochtgehalte van hout, het type kachel, een onvolledige verbranding en weersomstandigheden. Bij ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind, mist en een dunne onderste luchtlaag blijft de rook hangen met veel overlast voor uzelf en in uw omgeving tot gevolg. Dat is ook het geval wanneer u de rook niet ziet. Wilt u de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteken? Met de tips hieronder kunt u de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.

Volg deze tips

1  Stook niet bij een stookalert, windstil of mistig weer: check eerst Stookwijzer.nu.
2  Gebruik alleen droog en schoon hout, dus niet nat, geïmpregneerd of geverfd.
3  Een hout- of pelletkachel die wordt geïnstalleerd, voldoet aan de juiste EN-norm
4  Volg de instructies bij de kachel voor het aansteken van het houtvuur.
5  Zorg voor volledige luchttoevoer en laat het vuur vanzelf uitbranden.
6  Houd ventilatieroosters tijdens het stoken goed open.
7  Check regelmatig of u goed stookt: met gele vlammen en weinig rook.
8  De uitlaat van de schoorsteen is minimaal 0,5 meter boven de nog van uw dak.
9  Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.