Plannen voor een veiliger uitgaansleven stromen binnen
Met de 21 initiatiefnemers worden mooie stappen gezet richting realisatie. Dat onze inwoners samen de schouders zetten onder het veiliger maken van het Urker uitgaansleven blijkt wel uit het aantal subsidieaanvragen. De gemeente ontving tot nu toe 21 aanvragen voor nieuwe (uitgaans)initiatieven voor jongeren tussen 14 en 18 jaar. Grote en kleine plannen, die verwezenlijkt gaan worden.
De gemeente stelt hiervoor samen met het Willem Hoekstra Fonds 400.000 euro beschikbaar. Sommige initiatieven kunnen nog dit jaar uitgevoerd worden, anderen hebben wat meer tijd nodig, omdat bijvoorbeeld een nieuw gebouw nodig is.
Van jongerencafé tot aan themafeesten
Voorbeelden zijn onder andere het organiseren van themafeesten en uitgaansavonden op verschillende locaties; het creëren van nieuwe, veilige uitgaansgelegenheden, waaronder gelegenheden met een christelijke insteek; het starten van een padelbaan; een jongerencafé bij een sportlocatie; een koffiecafé, maar ook mountainbikeworkshops op weekendavonden. Verder worden de mogelijkheden voor een bowlingbaan en een gamecafé door meerdere ondernemers onderzocht. Met de initiatiefnemers worden mooie stappen gezet richting realisatie van de plannen.
Mooie samenwerking met onze inwoners
De plannen komen vanuit allerlei groepen, stichtingen en ondernemers. Ook zijn groepen ouders nauw betrokken. Zij denken graag creatief mee hoe we met elkaar het uitgaansleven en de vrijetijdsbesteding voor onze jongeren veiliger en gezonder kunnen maken. Een goede samenwerking met onze inwoners.
Passend bij behoeften en meer diversiteit
De plannen die er nu liggen, sluiten goed aan bij de behoeften van onze jongeren. Dat laat het DURF-onderzoek onder Urker jongeren zien. Hetzelfde geldt voor het DURF-onderzoek onder Urker ouders. In dit onderzoek zijn, naast een uitgebreide enquête, vele persoonlijke gesprekken met onze jongeren gevoerd: vanuit DURF, maar ook door de burgemeester en door wethouder Freek Brouwer. Rode lijn in de onderzoeksresultaten: onze jongeren hebben behoefte aan plekken waar ze elkaar in een open en rustige sfeer kunnen ontmoeten. Ook is er behoefte aan (sport)activiteiten als vorm van uitgaan en vrijetijdsbesteding. De ingediende plannen sluiten hier goed bij aan. Een ander onderzoek onder jongeren, uitgevoerd door SCAB, laat ook zien dat Urker jongeren behoefte hebben aan zo nu en dan een feestavond. De initiatieven die nu zijn ingediend gaan zorgen voor die gewenste diversiteit in het Urker uitgaansleven.
Aanvragen kan nog steeds
Van de beschikbare 400.000 euro is op dit moment drie ton verzegd. Iedereen die met een mooi uitgaansidee rondloopt en een financieel steuntje in de rug kan gebruiken, kan nog een aanvraag indienen via urk.nl/veiliguitgaan, waar meer informatie te vinden is.
Onderdeel van project Veilig Uitgaan
De financiële steun voor positieve (uitgaans)initiatieven is onderdeel van het project Veilig Uitgaan van onze gemeente. Dat Urk samen de schouders wil zetten onder dit project blijkt uit de goede samenwerking op elk van deze onderdelen. Project Veilig Uitgaan in een notendop:
- Honken met vergunning zijn veiliger voor onze jongeren.
- 400.000 euro voor uitgaansinitiatieven voor jongeren van 14 tot 18 jaar.
- Nieuwe terrassenbeleid: meer mogelijkheden om terrassen aantrekkelijk te maken, ook buiten het zomerseizoen.
- Gelijkheid als het gaat over niet roken in horeca, verenigingen en honken.
- Familie-, vrienden- en privéfeesten in bedrijven worden gemeld en krijgen zodoende geen onnodige controles.
Lees meer informatie: urk.nl/veiliguitgaan