Overhandiging verkennend vooronderzoek duurzame kottervisserij
Dinsdag 23 juli overhandigde Auke Hoefnagel, AA directeur Flynth, Urk en sectorleider Visserij, het resultaat van het Verkennend vooronderzoek duurzame kottervisserij aan Nathanaël Middelkoop, wethouder Economie, waaronder visserij, van de gemeente Urk.
Verkennend vooronderzoek duurzame kottervisserij
De Nederlandse kottervisserij verkeerd in zwaar weer. Daarom hebben de gemeente Urk en Flynth uit hoofde van maatschappelijke verantwoordelijkheid het initiatief genomen tot een verkennend vooronderzoek. Het doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in mogelijke scenario’s voor visserijondernemers om tot nieuwe, duurzame en bestendige verdienmodellen te komen.
Onderzoekaanpak
Het onderzoek is in drie stappen uitgevoerd. Als eerste is onderzocht hoe vanuit de sector naar buiten wordt gekeken (van binnen naar buiten), vervolgens hoe van buiten naar de sector wordt gekeken (van buiten naar binnen). Daarna is via de backcastingmethode nagedacht over de gewenste positie van de huidige (visserij)ondernemers in 2040 en welke stappen nu ondernomen moeten worden om dat te realiseren (vanuit de toekomst naar nu). Daarmee wordt het mogelijk buiten de huidige kaders te denken om tot nieuwe en vernieuwende inzichten te komen.
Toekomstscenario’s
Voor het ontwikkelen van toekomstscenario’s is gebruik gemaakt van drie innovatieniveau ’s of horizonnen.
Horizon 1:
Incrementele innovatie: de visser/vakman verbetert stap voor stap de huidige activiteiten.
Horizon 2:
Echte innovatie: de ondernemer verbreedt zijn diensten/producten pakket.
Horizon 3:
Disruptieve innovatie: de ondernemer kiest voor een compleet andere benadering van markt en technologie door met een andere bril vanuit de toekomst terug te kijken.
Conclusies
Samenvattend kan op basis van het onderzoek geconcludeerd woerden worden dat het innovatievermogen en de slag- en daadkracht in de kottervisserij beperkt is.
Uit het onderzoek blijkt dat diverse transitiethema’s aan de sector aangereikt zijn. Visserijondernemers vinden het lastig om samen tot echte, mogelijk disruptieve, innovatie te komen. Een langere termijnvisie voor de sector en de individuele bedrijven is noodzakelijk. Deze ontbreekt echter vooralsnog.
Nederland heeft een vakkundige visserijsector, maar qua ondernemerschap, samenwerkingsvormen, organisatie en visievorming is nog veel te winnen. Er spelen heel veel korte termijn problemen, waardoor de sector niet structureel (langere termijn) sterker gemaakt kan worden. Voor de sector is het van groot belang tot langere termijn innovatie te komen, wil zij in 2040 nog bestaan. Disruptieve innovaties zijn daarvoor dringend nodig.
Aanbevelingen
Vanuit het verkennend vooronderzoek worden de volgende aanbevelingen gedaan:
- Een focus op de ontwikkeling van ondernemerschap en toekomstig ondernemen in een nieuwe omgeving (windmolens op zee, afgeschermde gebieden etc.);
- De ontwikkeling van een vergaande organisatie- en innovatiestructuur, waarin structureel samengewerkt wordt door ondernemers (visserij innovatiecoöperatie);
- Het coöperatief opzetten en uitvoeren van een (wetenschappelijk gevalideerd) haalbaarheidsonderzoek naar het duurzaam en met lage footprint vissen op de Noordzee binnen windmolenparken.
Om daarmee een einddoel te realiseren: coöperatief ondernemen op basis van de allround nauticus gedachte.
Stappenplan
Om de aanbevelingen te concretiseren en realiseren is een volgend stappenplan ontwikkeld.
Stappen | Toelichting |
Stap 1: |
|
Stap 2: Samenwerken en organiseren |
|
Stap 3: | Ontwikkelen van nieuwe manieren om als allround nauticus rendabel te kunnen ondernemen op zee. Met onderzoekvragen als (niet uitputtend):
|
Stap 4: |
Met verdienpijlers als:
|
Rapportage vooronderzoek
Het volledige rapportage van het vooronderzoek om tot een toekomstvisie voor de visserijsector te komen vind u hieronder.