Johannes Schenk: "Zelfontwikkeling wordt enorm gestimuleerd bij de gemeente."
In mei 2018 ben ik begonnen met werken bij de gemeente Urk. De eerste twee jaar heb ik via een detacheringsbureau voor de gemeente gewerkt. Dit in combinatie met een Traineeship. Tijdens deze twee jaar heb ik met diverse afdelingen van de gemeente Urk kennis kunnen maken. Ook heb ik tijdens dit traineeship veel mogelijkheden gehad om via diverse opleidingen en cursussen mijn kennis te verbreden en te vergroten. Daarnaast ben ik de eerste jaren intensief begeleid door een aantal senior collega’s. In deze twee jaar heb ik mij ontwikkeld tot een zelfstandige professional. In deze eerste twee jaar is het mij gegund om fouten te maken, hiervan te leren en te groeien als professional.
Zelfontwikkeling wordt enorm gestimuleerd bij de gemeente Urk. Zo ben ik in september weer een opleiding begonnen om mijn kennis verder te verdiepen. Zolang de opleiding aansluit bij het werkveld wordt deze opleiding betaald door de gemeente. Dit vind ik persoonlijk de grootste meerwaarde van het werken bij de gemeente. Levenslang leren wordt actief gestimuleerd.
In juni 2020 ben ik in dienst gekomen bij de gemeente Urk als Planeconoom. Een Planeconoom houdt zich bezig met het vak planeconomie en is iemand die hoofdzakelijk de financiële haalbaarheid van ruimtelijke ontwikkelingen in inzichtelijk maakt. Hier maak ik een kosten- en opbrengstenraming en een planning voor. Deze raming wordt een grondexploitatie genoemd. Als planeconoom geef ik adviezen over grondexploitaties, risicobeheersing en haalbaarheid van gebiedsontwikkelingen.
De gemeente Urk groeit hard. een aantal ontwikkelingen waaronder: de “Zeeheldenwijk”, een woonwijk met 1.600 woningen. “Port of Urk”, een nieuw bedrijventerrein van 90 ha aansluitend aan de nieuwe servicehaven die door de Provincie Flevoland wordt gerealiseerd. Daarnaast de herontwikkeling van bedrijventerreinen zoals “Lemsterhoek” en “Westgat” maar ook herontwikkeling van diverse woningbouwlocaties zoals “Noorderzand”. Het aantal projecten en de omvang van de projecten maakt het werk uitdagend en veelzijdig.
Bij alle aspecten van de gebiedsontwikkeling wordt je betrokken. Hierdoor is geen enkele dag hetzelfde. Van collega’s bij andere gemeentes hoor ik altijd verbazing als ik vertel over de complexiteit van onze projecten. De meesten begrijpen niet hoe wij het voor elkaar krijgen om als zo’n kleine gemeente zulke complexe projecten aan te kunnen. Dit komt omdat er bij de gemeente Urk een heleboel leuke en kundige collega’s werken, die het vele werk samen oppakken. Er is sprake van een informele werksfeer, die het werken echt leuk maakt.
Ik ben daarom trots om buiten Urk te vertellen over het werk dat ik als planeconoom uitvoer bij de gemeente Urk.