De inhoud is geladen.

Honkvergunningen en privéfeesten

Vragen en antwoorden

Over honkvergunningen en privéfeesten op het industrieterrein

Opmerkingen vooraf: in het officiële beleidsplan wordt een (jeugd)honk omschreven als 'groepsbijeenkomst'. 
Als gesproken wordt over 'het industrieterrein', gaat het over de industrieterreinen Lemster-, Kamper- en Zwolsehoek.

Waarom heeft Urk een honkenbeleid?

Urkers willen een veiliger uitgaansleven. In het verleden ging het regelmatig fout op het industrieterrein: overlast, ernstige valpartijen in honken en ook overmatig drank- en drugsgebruik. Velen deelden hun persoonlijke verhalen over praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Ook zijn enquêtes gehouden onder jongeren en ouders over ‘Uitgaan op Urk’. Uit dit alles blijkt dat Urkers samen werk willen maken van een veiliger uitgaansleven. Het honkenbeleid is onderdeel van het project Veilig Uitgaan. 

Waarover gaat het project Veilig Uitgaan allemaal?

Over het veiliger maken van ons Urker uitgaansleven: de horeca, de honken, de feesten, de verenigingen, het terrassenbeleid en eerlijke concurrentie voor horecaondernemers. 

Lees meer: www.urk.nl/veiliguitgaan

Wat is het doel van project Veilig Uitgaan?

Het Urker uitgaansleven veiliger, leuker en aantrekkelijker maken. Zodat iedereen op een plezierige en veilige manier kan uitgaan op ons dorp. 

Wat wordt verstaan onder een honk op het industrieterrein?

Een plek in een bedrijf op het industrieterrein waar vrienden bij elkaar komen.

Is voor alle honken een vergunning nodig?

Nee. Alleen voor honken op de industrieterreinen Lemster-, Kamper- en Zwolsehoek.

Waarom geldt het honkenbeleid alleen voor het industrieterrein?

In het verleden waren er zorgelijke problemen op het industrieterrein: overlast, ernstige valpartijen in honken, overmatig drank- en drugsgebruik. Bedrijven zijn gemaakt om in te werken. Het is geen uitgaansgelegenheid en het industrieterrein is geen uitgaansgebied. Daar is het niet voor bestemd. Maar omdat jongerengroepen graag af en toe in een bedrijf of box willen afspreken, is er nu de mogelijkheid om een vergunning aan te vragen voor zo’n plek. 

Legale honken, cafés, verenigingen, horecagelegenheden hebben ook een vergunning en moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, met het oog op de veiligheid.

Waarom mogen honken nu vergund worden?

Dat heeft alles te maken met de veiligheid van onze jongeren. De gemeenteraad besloot in 2024 dat het voor de veiligheid van onze 18+ jongeren nodig is om goede afspraken met elkaar te maken over hoe we omgaan met honken. Ruimte bieden en verantwoordelijkheid nemen, daar gaat het om. De afspraken zijn het uitgangspunt voor het verlenen van de vergunning en zijn erop gericht dat vriendengroepen op een veilige manier samen kunnen zitten.

Wat houdt dat in: een honkvergunning?

Samen worden duidelijke afspraken gemaakt over hoe je met je honk omgaat. Het officiële beleid is te vinden op www.urk.nl/veiliguitgaan, maar globaal genomen is een veilig honk een plek: 

  • Zonder drugs.
  • Zonder overmatig drankgebruik.
  • Voorzien van goede brandveiligheid.
  • Met een goede, duidelijk in- en uitgang.
  • Met max. 20 personen, alleen 18-plussers.
  • Die om 22.00 uur sluit.
  • Waar één persoon de leiding neemt en aanspreekbaar is.
  • Waar als er gecontroleerd wordt, de controleur ongehinderd toegang krijgt. 

    Lees het volledige beleid op www.urk.nl/veiliguitgaan. Bel ook gerust naar de gemeente (689868), als je vragen hebt. We helpen je graag!

Geldt het voor álle honken, of alleen op het industrieterrein?

Een vergunning is alleen nodig voor honken op de industrieterreinen Lemster-, Kamper- en Zwolsehoek.

Hoe vaak mag je gebruik maken van je honk?

Zo vaak als je wilt.

18-plussers mogen tot 22.00 uur in hun honk zijn. Waar kunnen ze daarna naartoe?

Zij zijn welkom in de Urker uitgaansgelegenheden. 

En als je dat niet leuk of prettig vindt?

Horecaondernemers op Urk werken intussen ook aan verbetering. Cafés zijn bezig met het creëren van een transparantere uitstraling; ook gaan plannen voor verbeterde (winter)terrassen uitgevoerd worden. Het nieuwe terrassenbeleid biedt hier mooie mogelijkheden voor. Deze verbeteringen worden gestimuleerd vanuit het project Veilig Uitgaan.

Als ik in mijn box wil sporten met vrienden, heb ik dan een vergunning nodig?

Ja, dan heb je een vergunning nodig. 

Wat als ik geen honkvergunning heb?

Je mag dan niet met vrienden bij elkaar komen in een bedrijfsruimte op het industrieterrein. Doe je dat wel, dan loop je het risico op een last onder dwangsom*. Er mogen in totaal dertig vergunningen verleend worden. Lees hier hoe je een vergunning kunt aanvragen: www.urk.nl/veiliguitgaan

* Een ‘last onder dwangsom’ is een soort boete, met als verschil: het bedrag moet pas betaald moet worden als je opnieuw de regel overtreedt.

Wij gebruiken een bedrijfsruimte op het industrieterrein om met ons koor te zingen. Is daar een vergunning voor nodig?

Ja. Je kunt een vergunning aanvragen via www.urk.nl/veiliguitgaan

Zijn honken alleen voor 18-plussers?

Ja, dat klopt. Omdat in zo’n honk ook alcohol genuttigd mag worden. In Nederland mogen jongeren onder de 18 jaar geen alcohol drinken. 

Hoelang wordt doorgegaan met controleren van honken?

Het nieuwe beleid is ingegaan in september 2024 en is in principe vastgesteld voor altijd. Vóór september 2026 wordt dit beleid geëvalueerd. Samen wordt dan gekeken: wat gaat goed, wat kan beter? 

Wat gebeurt er (wat zijn de gevolgen) als toezichthouders niet naar binnen mogen?

De toezichthouders komen alleen langs om even te kijken of alles veilig is. De insteek van zo’n bezoek is altijd positief. Wel is het nodig om hen binnen te laten. De eigenaar van het pand loopt anders het risico op een last onder dwangsom.

Waar kunnen de 18-minners elkaar ontmoeten?

Op Urk is het één en ander te doen voor die groep jongeren, maar het kan afwisselender. Om te stimuleren dat jongeren onder de 18 jaar meer plekken krijgen waar zij elkaar kunnen ontmoeten, besloot de gemeenteraad om een bedrag van 200.000 euro beschikbaar te stellen. Het Willem Hoekstra Fonds vulde dat bedrag aan met nog eens 200.000 euro. Dit geld is bestemd voor uitgaansinitiatieven voor jongeren tussen 14 en 18 jaar. Lees meer informatie op www.urk.nl/veiliguitgaan.

Hoe werkt de aanvraag van zo'n uitgaansinitiatief?

Iedereen die een mooi idee heeft voor een (uitgaans)initiatief op Urk en dat wil uitvoeren (grote en kleine initiatieven), kan een aanvraag indienen via www.urk.nl/veiliguitgaan. Daar is alle informatie te lezen.

Zijn er al aanvragen gedaan voor uitgaansinitiatieven?

Ja, er zijn een aantal kansrijke aanvragen zijn ingediend. Op dit moment (november 2024) wordt hard aan de uitwerking gewerkt. 

Is er nog geld vrij voor mooie initiatieven?

Ja, er zit nog geld in de pot. Aanvragen kan via urk.nl/veiliguitgaan. 

Ik heb een vraag over honkvergunningen die niet in deze lijst staat. Waar kan ik die stellen?

Schroom niet om je vraag te stellen. Dat kan door te bellen naar de gemeente: 689868, of stuur een e-mail naar veiliguitgaan@urk.nl.

Privéfeesten op het industrieterrein

Waarom moet een privéfeest op het industrieterrein gemeld worden?

Omdat we op Urk sinds 01-09-2024 werken met honkvergunningen, kan er verwarring ontstaan voor controleurs die zo nu en dan controleren of alles veilig en op orde is. Het is voor niemand wenselijk als een controle onnodig blijkt te zijn. Om onnodige controles op privéfeesten te voorkomen, is het nodig om even te melden dat je een feest houdt. Zo werken we op Urk gezamenlijk toe naar een veiliger uitgaansleven.

Waarom zijn er controles?

Controles die gehouden worden, zijn gericht op privéfeesten die niet gemeld zijn, en op jeugdhonken op het industrieterrein die geen vergunning (aangevraagd) hebben. In het verleden ging het regelmatig fout op het industrieterrein: overlast, ernstige valpartijen in honken, overmatig drank- en drugsgebruik. Velen deelden hun persoonlijke verhalen over praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. Ook zijn enquêtes gehouden onder jongeren en ouders over ‘Uitgaan op Urk’. Uit dit alles blijkt dat Urkers graag samen werk willen maken van een veiliger uitgaansleven.

Moeten privéfeestjes in bedrijven op het industrieterrein gemeld worden?

Ja. Meldplicht van privéfeesten geldt alleen voor feesten op de industrieterreinen Lemster-, Kamper- en Zwolsehoek.

Wat is precies een privéfeest in een bedrijf?

Als je samenkomt met een groep in een bedrijf en het heeft niets te maken met het bedrijfsmatige gedrag. 

Wat is geen privéfeest in een bedrijf?

Alles wat normaal bedrijfsgebonden gedrag is. Denk aan overwerk, een personeelsfeest, een jubileumfeest van personeel of bijvoorbeeld een kerstborrel. Kortom: alles wat bij de bedrijfsactiviteiten hoort, alles wat bedrijfsgebonden activiteiten zijn.

Geldt voor een privéfeest een verplichte eindtijd?

Nee.

Waar kan ik een privéfeest op het industrieterrein melden?

Mag ik een privéfeest houden in een honk met een vergunning?

Ja. Meld uiterlijk twee weken van tevoren dat je een privéfeest gaat houden via www.urk.nl/privefeest

Hoeveel privéfeesten mag je in een bedrijf op het industrieterrein houden?

Tien privéfeesten per jaar. Deze dien je aan te melden via www.urk.nl/privefeest. De meldplicht geldt niet voor bedrijven buiten het industrieterrein.

Als ik in mijn eigen bedrijf gezellig met wat collega’s zit, is dat een probleem?

Nee. Dat hoort bij normaal bedrijfsmatig gedrag. Meldplicht geldt alleen voor privéfeesten die niets te maken hebben met het bedrijf, de werkzaamheden, de collega’s of het personeel. 

Als je een personeelsfeest houdt, moet je dat melden?

Nee. Melden is niet nodig voor bedrijfs- en personeelsfeesten en werk-gerelateerde aangelegenheden. Het is alleen nodig voor privéfeesten die niets met het bedrijf, het werk of het personeel te maken hebben. 

Telt een open dag als privéfeest dat gemeld moet worden?

Nee. Een open dag geldt als bedrijfsmatige aangelegenheid en hoeft dus niet gemeld te worden.

Kunnen we voor de kost een vissien bakken met collega’s, zonder te melden?

Ja. In een bedrijf eten collega’s samen, ze houden bijvoorbeeld ook wel eens een vrijdagmiddagborrel, een personeelsfeest, een open-dag-feest, een kerstborrel, enzovoort. Alleen privéfeesten, die niet bij bedrijfsmatig gedrag horen, moeten gemeld worden. 

Wij eten op zondag tussen de middag met een aantal gezinnen kost op de box. Moet dat gemeld worden?

Het zijn niet de bijeenkomsten waar de focus van het handhaven op ligt. Officieel mag het niet, omdat het geen bedrijfsmatige activiteit is.

Is een privéfeest iets anders dan in een honk met vrienden samenzitten?

Ja, dat zijn twee verschillende dingen. Voor een privéfeest is geen vergunning nodig, het is alleen nodig om dat even te melden. Voor een honk is wel een vergunning nodig. 

Een feest melden, is dat wat anders dan een honkvergunning aanvragen?

Ja. Voor een honk op het industrieterrein vraag je een vergunning aan. Een feest op het industrieterrein hoef je alleen te melden. 

Worden er inmiddels privéfeesten gemeld?

Ja, volop. Inwoners tonen begrip en velen geven blijk van waardering voor het nieuwe beleid dat door de gemeenteraad is vastgesteld. 

Wie moet een privéfeest melden, de organisator of de eigenaar van het pand?

De organisator van het feest moet de melding indienen en heeft schriftelijk toestemming van de eigenaar van het pand nodig. 

Hoe lang van tevoren moet ik een privéfeest melden?

Uiterlijk twee weken van tevoren. 

Hoeveel mensen mogen aanwezig zijn op een gemeld privéfeest?

Dat is afhankelijk van de grootte van het pand. 

Mogen minderjarigen aanwezig zijn op een privéfeest?

Ja.

Mag er alcohol geschonken worden op een gemeld privéfeest?

Ja, maar niet aan minderjarigen. 

Ik wil een privéfeest melden en dat moet via DigiD. Waarom?

Om valse meldingen te voorkomen. Op elk bedrijfsadres op het industrieterrein mag tien keer per jaar een privéfeest gehouden worden. Dat werkt niet als onrechtmatig een feest gemeld kan worden.

Voor hoelang is het nodig om privéfeesten op het industrieterrein te melden?

In eerste instantie geldt de meldplicht voor twee jaar. Het beleid is ingegaan in september 2024. In september 2026 wordt het beleid geëvalueerd. Samen wordt dan gekeken: wat gaat goed, wat kan beter? 

Ik heb een vraag die niet in deze lijst staat. Waar kan ik die stellen?

Schroom niet om je vraag te stellen. Dat kan door te bellen naar de gemeente: 689868, of stuur een e-mail naar veiliguitgaan@urk.nl.