Handtekeningen onder convenant Visserij Ontwikkel Plan, in de startblokken voor uitvoering
Vrijdag, 11 oktober, zetten bestuurders van het Bestuurlijk Platform Visserij (Urk, Hollandse Haringkust, Kop van Noord-Holland, Noord-Nederland en Zuidwest Nederland) samen met Staatssecretaris Jean Rummenie de handtekeningen onder het convenant voor het Visserij Ontwikkel Plan (VOP). Vorig jaar stelde het (toenmalige) ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 30 miljoen euro beschikbaar voor de visserijsector om de keten en gemeenschappen te ondersteunen bij de transitie van de visserij. Dit geld moet ten goede komen aan visgerelateerd bedrijfsleven en gemeenschappen die geraakt worden door de ingrijpende veranderingen in de Noordzeevisserij. Met dit convenant worden de financiële verplichten van de staatssecretaris vastgesteld.
Gedeputeerde en tevens voorzitter van de BPV Jo-Annes de Bat: ‘De uitvoering kan echt bijna beginnen na de ondertekening en dat is maar goed ook, want onze ondernemers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke partners staan te springen om aan de slag te gaan! Met de private, regionale en landelijke bijdragen van in totaal zo’n 80 miljoen wordt er weer geïnvesteerd in onze visserijgemeenschappen.’
Wat staat er in het Visserij Ontwikkel Plan?
In het plan wordt beschreven op welke manier de miljoenen in de vijf visserijregio’s worden besteed. Elke regio heeft een eigen deelplan met specifieke ambities en kansrijke perspectieven voor dat gebied. Daarnaast worden er twee bovenregionale deelplannen ontwikkeld rond vernieuwing in visserij-onderwijs en de beleving van de Nederlandse visserijcultuur. Het eerste wordt ook vastgesteld in dit convenant.
Staatssecretaris Jean Rummenie: ‘De visserij hoort traditioneel bij Nederland, maar heeft zware jaren achter de rug en staat voor grote uitdagingen. Dit heeft grote impact op de sociaal-economische situatie van vele families die al generaties zijn verbonden aan de Noordzeevisserij. Met het VOP geven we hen een steun in de rug. Ik ben enorm onder de indruk van mooie innovaties en initiatieven die uit de gemeenschappen en het bedrijfsleven zijn voortgekomen. Het laat zien hoeveel ondernemerszin er is en hoe levendig de visserijgemeenschappen zijn.’
Onderwijs
Met de ‘Vernieuwingsimpuls Visserijonderwijs’ is er aandacht voor het onderwijs. Een onderwerp dat landelijk speelt en dan ook als nationaal thema wordt opgepakt. De instroom in vis-gerelateerde opleidingen staat namelijk landelijk onder druk, en in veel regio’s kampen we met een tekort aan studenten in het profiel ‘Visserij’. Dit komt doordat jongeren, door een gebrek aan toekomstperspectief, kiezen voor andere richtingen. Deze krimp maakt vernieuwing in het visserijonderwijs niet alleen lastig, maar ook noodzakelijk. Met deze vernieuwingsimpuls richten we ons op een toekomstbestendig viscluster door de krachten van onderwijs, bedrijfsleven en overheid te bundelen in een sterke samenwerking, zoals we dat ook zien in het Groenpact.
Visserij-innovatiehub Stellendam
De ondertekening van het convenant vond vandaag plaats in Stellendam. Ook in deze plek wordt met het VOP geïnvesteerd. Het Visserij Innovatie Centrum in Stellendam wordt uitgebouwd tot een visserij-innovatiehub van (inter-)nationale betekenis. Ook is er volop aandacht voor de vangst, verwerking en vermarkting van garnalen, die één van de belangrijkste doelsoorten vormen voor de visserij in Zuidwest Nederland.
Over het Bestuurlijk Platform Visserij
Het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV) is een samenwerkingsverband van 18 gemeenten en 6 provincies waarbinnen de Nederlandse visserijgemeenschappen, met daaraan verbonden visclusters van bedrijvigheid, zijn geconcentreerd. Voorzitter van BPV is gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de Provincie Zeeland.
Meer informatie over de Regio Urk
Regio Urk kent het grootst aantal bedrijven dat actief is in de visverwerkende industrie van Noord-Europa. Door de vele bedrijvigheid en praktijkkennis in deze bedrijven beschikt het viscluster over alle ingrediënten om tot een circulaire visketen te komen in Nederland. Van de 30 miljoen euro wordt 7,4 miljoen toegekend aan initiatieven die hierop inhaken door het Rijk.
Wethouder Nathanaël Middelkoop: ‘We zijn blij dat het Rijk financieel kracht bijzet en zo haar waardering voor visserijgemeenschappen laat zien. Wij kijken uit naar de realisatie van de plannen in onze regio, want naast de ruim 7 miljoen vanuit het Rijk, brengen private partijen in onze regio zelf zo’n 27 miljoen in. Een heel commitment dus, wat ook weer laat zien dat we op Urk gezamenlijk bezig zijn met de toekomst van onze gemeenschap.’
‘Wij geloven in een duurzame toekomst voor de Flevolandse visserijsector. Met de financiering uit het Visserij Ontwikkel Plan wordt ingezet op innovatie, verduurzaming en kennis in de sector en keten, zodat Urk haar (inter-)nationale positie kan behouden wat goed is voor de gemeenschap Urk en de Flevolandse economie’, aldus gedeputeerde Jan Klopman.
Met het tekenen van het convenant zeggen we als Regio Urk ons in te spannen voor:
1. Een slimme hoogwaardige keten:
Door haar koel- en vriesfaciliteiten met korte doorlooptijd voor het verwerken van het voedsel, waarbij voedselveiligheid en korte ketens belangrijk zijn. We zorgen dat de visverwerkende industrie duurzamer en veilig, een breed assortiment van vis, schaaldieren en laag trofische mariene eiwitten zoals zeewieren en schelpdieren kan bieden en kan voorzien in de behoefte van de consument aan customized food (gemak en gezond) en ook hier doet digitalisering en robotisering zijn intrede.
2. Een slimme benutting van reststromen door valorisatie:
De bedrijven op Urk worden in staat gesteld, door een geïntegreerd IT-platform, om reststromen en afvalproducten, zoals visresten, op een circulaire manier te verwerken en te benutten.
3. De regionale leerplaats "Slim Ondernemen met Vis".
Dit heeft als doel een brug te slaan tussen de visserij, voedselindustrie, onderwijsinstellingen en de gemeenschap. Deze samenwerking wordt bevorderd door middel van workshops, onderzoek en praktische ervaringen, gericht op het creëren van plaatsgebonden 'living classrooms' in Noordelijk Flevoland met een bovenregionale aantrekkingskracht en toegankelijkheid. De leerplaats wordt georganiseerd vanaf een centrale locatie op de huidige maritieme campus Urk bij Firda en wellicht in de toekomst op de nieuw op te richten unilocatie in Port of Urk. De leerplaats richt zich op praktijkgericht en projectmatig leren, waarbij studenten en deelnemers samenwerken aan realistische en relevante opdrachten, vergelijkbaar met de principes van praktijkgericht onderwijs.