Gesprek Holocaust-overlevende met Urker jongeren leidt tot inzicht en spijtbetuiging
Holocaust-overlevende mevrouw Lous Steenhuis-Hoepelman ging zaterdag in gesprek met elf Urker jongeren. Zij waren betrokken bij het feest in de nacht van 11 op 12 september, waarbij nazi-uniformen en een gevangenispak met Jodenster werden gedragen.
Steenhuis bood snel na het zien van de schokkende beelden aan om de jongeren te vertellen over haar persoonlijke ervaringen. Dat aanbod werd aangegrepen door Maarten Post en voorbereid met een collega geschiedenisdocent. Beiden zijn werkzaam in het voortgezet onderwijs op Urk. Post leidde zaterdag het gesprek.
Meerdere concentratiekampen
Als kind maakte Steenhuis de Holocaust mee. Via verzamel- en doorgangskamp Westerbork werd zij op transport gezet naar krijgsgevangenen- en concentratiekamp Bergen-Belsen en daarna naar concentratiekamp Theresienstadt. Daar maakte zij de bevrijding mee door de Russen.
Persoonlijke spijtbetuiging en leederkenning
Het is de jongeren duidelijk geworden wat hun gedrag heeft aangericht bij oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden. Zij kregen inzicht door het verhaal van Steenkamp en erkenden het leed dat haar, en velen met haar, is aangedaan tijdens de Holocaust. Het gesprek heeft ertoe geleid dat de impact van de verkleedactie diep tot hen is doorgedrongen. Aan het einde van het gesprek boden de jongeren elk hun excuses aan en werd een boeket bloemen overhandigd aan Steenhuis.
Vervolgbijeenkomsten
Over een aantal maanden staat een vervolgbijeenkomst gepland waarbij een rondleiding door Herinneringscentrum Kamp Westerbork gegeven wordt. Daar zal Steenhuis een lezing verzorgen.
De ouders van de betrokken jongeren hebben na het gesprek van zaterdag een uitnodiging ontvangen voor een besloten bijeenkomst. Het doel van de bijeenkomst is het uitwisselen van ervaringen en het voorkomen van dergelijke gebeurtenissen. Ook zal het gaan over specifieke hulp of ondersteuning.