Gemeente zet eerste stap in nieuwe afvalbeleid

Op Urk halen we er alles uit. Zo klinkt de boodschap van de gemeente Urk. In de zomer heeft de gemeenteraad het nieuwe Grondstoffenbeleidsplan vastgesteld. De eerste stap daarin is om het scheiden van gft te verbeteren. “Een groot deel van ons afval bestaat uit herbruikbare grondstoffen”, vertelt wethouder Willem Foppen  “Helaas zien we toch nog veel rommel tussen het gft. Dat is jammer, want vervuild gft kan niet gerecycled worden, maar moet worden verbrand. Verbranding van vervuild gft brengt hoge kosten met zich mee. Het restafval moet namelijk afgevoerd worden als restafval. Daarom start gemeente Urk samen met ROVA de campagne Op Urk halen we er alles uit.

Op Urk halen we er alles uit

Veel Urkers scheiden al huishoudelijk afval, maar toch is er nog ruimte voor verbetering. Zo zitten er  tussen het gft (groente-, fruit- , tuinafval en etensresten) nog teveel stoorstoffen. Denk aan plastic, hout, luiers en restafval. Dat afval zorgt voor vervuiling, waardoor een grondstof zoals gft niet meer verwerkt kan worden. De aanpak is daarom vooral gericht op het belang van het goed scheiden van grondstoffen, zodat er geen restafval tussen de grondstoffen belandt. Doel is om het restafval en de afkeur van het gft-afval te verminderen. Dit zorgt uiteindelijk ook voor minder kosten. In 2023 waren de kosten van de afkeur van het gft voor de gemeente Urk € 75.000,- . Deze kosten worden uiteindelijk via de afvalstoffenheffing in rekening gebracht bij alle in woners van Urk. 

Welke buurt zamelt het beste in?

De buurt die de beste kwaliteit gft aanbiedt in hun containers, maakt kans op een prijs. Zij kunnen met hun straat een aantal zwemkaartjes winnen voor zwembad ‘t Bun. 

Actie met supermarkten

Om de kwaliteit van het gft-afval beter te maken, start de gemeente met ROVA een campagne. Daarom worden er voorlopers ingezet van ROVA die kijken of er in de aangeboden gft-container ook vervuiling zit. Als de container zwaar vervuild is, treft de eigenaar van de container een hangkaart aan de container en wordt de container niet geleegd. Om inwoners zoveel mogelijk te helpen om gft op de juiste manier te scheiden, heeft de gemeente met de plaatselijke supermarkten afgesproken dat in hun winkels de juiste composteerbare afvalzakken in een actieschap verkrijgbaar zijn. Dit zijn de enige zakken die in gft-container mogen.  

Wethouder Foppen hoopt dat Urkers er alles uit willen halen. “Laten we het als een uitdaging zien om gft goed te scheiden en van ons afval juist weer waardevolle grondstoffen te laten maken. Daarom is het zo belangrijk dat er geen vervuiling tussen zit. Gft kan omgezet worden tot nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost. Zo kunnen jouw etensresten misschien weer als compost worden toegepast in iemands tuin”.