Beschermd wonen voor mensen met psychiatrische aandoeningen (WMO)
Wat is het?
De gemeente kan u helpen wanneer u langdurige ondersteuning nodig heeft bij het wonen omdat u ernstige psychiatrische problemen heeft. Bij beschermd wonen woont u in een instelling waarbij er permanent toezicht en begeleiding is. Het doel hiervan kan bijvoorbeeld zijn om u te leren verantwoordelijk om te gaan met geld, uw woonsituatie, uw werksituatie of een zinvolle dagbesteding. Ook kan er op deze manier op u worden gelet om er zeker van te zijn dat u goed voor uzelf zorgt
Hoe werkt het?
Als u nu al zorg heeft of in behandeling bent bij een psychiater, bespreek u uw wensen dan met uw zorgaanbieder of behandelaar. Zij kunnen in uw aanwezigheid uw situatie bespreken met het sociaal zorgteam van gemeente Urk of, afhankelijk van de ernst van de situatie, direct met het team Centrale Toegang Beschermd Wonen Flevoland. Als u in aanmerking komt voor beschermd wonen ontvangt u hierover een brief van gemeente Almere. Gemeente Almere koopt namens de zes Flevolandse gemeenten beschermde woonplekken in.
U moet een eigen bijdrage betalen voor beschermd wonen. De hoogte hiervan is afhankelijk van uw leeftijd, gezinssamenstelling, inkomen en vermogen. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) int deze eigen bijdrage op basis van landelijk vastgestelde normen.
Wat moet ik doen?
Als u gebruik wil maken van beschermd wonen, dan geeft u dit aan bij de gemeente. U geeft aan welke problemen u heeft.
De gemeente gaat dan vervolgens kijken welke mogelijkheden er zijn en een onderzoek uitvoeren. Als uw gemeente de taken heeft uitbesteed aan een andere gemeente dan kunt u toch melding maken bij uw eigen gemeente. Uw eigen gemeente zorgt er dan voor dat uw melding bij de andere gemeente terecht komt.
Hoe lang duurt het?
Binnen 8 weken na de melding ontvangt u bericht of u in aanmerking komt. Deze termijn kan langer worden als de gemeente bij andere instanties om advies moet vragen.